![](/media/lib/133/n-noga-slimaka-646b091a0481e1914284b4d474d3be8c.jpg)
Ślimak-długodystansowiec utrudnia kontrolę chorób pasożytniczych
18 stycznia 2017, 11:52Ślimaki nie kojarzą się ze szczególnie ruchliwymi stworzeniami, jednak potrafią one przebywać duże odległości, przenosząc ze sobą pasożyty i niebezpieczne choroby
![](/media/lib/275/n-hobbit-4837965b55ea8570f3225b601e54889e.jpg)
Hobbit z Flores to jeden z najstarszych gatunków człowieka?
25 kwietnia 2017, 09:24Najbardziej wszechstronne z przeprowadzonych badań kości Homo floresiensis, człowieka z indonezyjskiej wyspy Flores, wskazują, że wyewoluował on jeszcze w Afryce. Dotychczas powszechnie uważano, że H. floresiensis pochodzi od Homo erectus
![](/media/lib/282/n-tasmania-83be42b10c34bba0f2b4e44d2283aaf7.jpg)
Tasmańska morska fala gorąca spowodowana przez zmiany klimatyczne
20 lipca 2017, 11:22Zmiany klimatyczne niemal na pewno były odpowiedzialne za morską falę ciepła, która w latach 2015-2016 pojawiła się u wybrzeży Tasmanii, pozostała tam przez 251 dni i miała rozmiary nawet siedmiokrotnie większe od samej wyspy, czytamy w najnowszym numerze Nature Communications.
![](/media/lib/292/n-helnano-99f0f8ab6e9f0e2a3fe4b2c4460fb6c8.jpg)
Reaktor fuzyjny z nanokompozytów?
13 listopada 2017, 12:53Opanowanie fuzji jądrowej daje nadzieję na stworzenie niewyczerpanego źródła czystej energii. Jedną z poważnych przeszkód stojących na drodze ku osiągnięciu tego celu jest trudność w stworzeniu materiału, który przetrwałby warunki fuzji jądrowej, a więc z którego można by zbudować reaktor. Naukowcy z Texas A&M Univeersity właśnie wpadli na trop takiego materiału.
![](/media/lib/300/n-jedek-eceb9805687aa610df1c2ba26464a464.jpg)
Odkryto nieznany język z Półwyspu Malajskiego
7 lutego 2018, 12:05Na Półwyspie Malajskim odkryto nieznany dotychczas język. Jedek, bo tak został nazwany przez badaczy z Uniwersytetu w Lund, jest używany przez społeczność, w której występują mniejsze nierówności między płciami niż w społeczeństwach Zachodu, niemal nie występuje tam przemoc, rodzice zachęcają dzieci, by ze sobą nie konkurowały i nie ma tam żadnych zasad dotyczących sądzenia członków społeczności.
![](/media/lib/123/n-smog-ca392cb0986878e5619b461838062e07.jpg)
Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego
24 maja 2018, 08:32Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich
![](/media/lib/318/n-bada-9c7e558fd0f981662d576f6f16affbb4.jpg)
Ewolucja promuje leniwych
22 sierpnia 2018, 09:14Lenistwo może być, przynajmniej w przypadku małży i ślimaków, pomocne w przetrwaniu. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych na University of Kansas, w czasie których przeanalizowano dane dotyczące metabolizmu 299 gatunków żyjących od pliocenu (ok. 5 milionów lat temu) do dzisiaj. Okazało się, że szybszy metabolizm wiązał się z większym ryzykiem wyginięcia gatunku.
![](/media/lib/325/n-potrojnieujemny-08b013f66f06cf0119917f76cf42414a.jpg)
Chemioterapia z immunoterpią wydłużają życie chorych na raka piersi
22 października 2018, 09:36Pojawiła się nowa nadzieja dla kobiet cierpiących na agresywny nowotwór piersi. Testy nowej immunoterapii pokazują, że znacząco przedłuża ona życie chorych z potrójnie ujemnym rakiem piersi.
![](/media/lib/332/n-burza-7ec4985c7f901acebd63cc092154b225.jpg)
Coraz więcej opadów, coraz mniej wody
14 grudnia 2018, 12:09Autorzy globalnego studium zauważyli niezwykły paradoks – w miarę postępów globalnego ocieplenia zwiększa się ilość opadów, a jednocześnie zmniejszają się zasoby wody pitnej.
![](/media/lib/339/n-pizzamrozona-40dc7c4ccbed27653b7794bc60774c2d.jpg)
Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.